1 kuřecí stehno na osobu
0,5 – 1 kg kg dobrého kysaného zelí
1 cibule
sůl, kmín
část kmínu může být drcená
olej, nebo lépe husí sádlo – máme-li
POSTUP PŘÍPRAVY :
V pekáči zpěníme na tuku nakrájenou cibuli do skelna. Přidáme překrájené zcezené zelí, kmín a velmi lehce podusíme. Zelí potom rozložíme v pekáči do vrstvy asi 3 – 5 cm. Odstrkáme od stěn pekáče, kde se nejrychleji připéká. Pak poklademe osolenými a hodně pokmínovanými kuřecími stehny. Nejraději peču rozdělená na vrchní a spodní část, dobře se rovnají do pekáče a lépe potom na talíři jí. Nejprve pečeme vnitřní stranou nahoru, potom otočíme. Potíráme mašlovačkou husím sádlem a dopečeme do zlatova. Podle potřeby lehce podléváme, nejlépe kuřecím vývarem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ač se to nezdá, výbornou přílohou jsou opečené brambory. Věřte, že chuť vás překvapí !!
Buď mám husí sádlo od pečení martinské husy, nebo kupuji v několika provedeních. Cena se pohybuje od 35,- Kč , přes 42,- až do 250,- Kč. za cca 250 g. Tedy to za 250,- jsem ještě nikdy nekoupil. Dá to trochu shánění, ale dá se. Maďarská prodejna specialit je slušně zásobena.
Autor : Jan Hlaváček