1/2 hlávky zelí
sádlo
fleky
POPIS PŘÍPRAVY :
To se zelí, nakrouhané, nakrájené co možná nadrobno dá na sádlo, posolí se a pak praží. A vůbec se nepodlévá vodou. Jenom se musí neustále míchat, jinak by se připalovalo. A ono se praží, až se zbaví vody, které je v zelí poměrně dost. A pak ti zelí najednou začne měnit vůni, začne měnit barvu a ovšem i chuť. Je připravené, když začíná hnědnout. Pak jsou z těch proužků zelí takové skoro nitky, které se zamíchají s uvařenými fleky. A je to hotové, protože tím zelím se fleky i omastí.
Kolik zelí dáváš do těch flíčků ?
Úměrné množství. Musí ho být tolik, aby se prosadila ta zvláštní chuť upraženého zelí.
Inspiroval jsem se a vyzkoušel také použít kysané zelí, viz. další recept J.H.
Autor : S Vladimírem Dvořákem O chutích a lidech