250 g jater
2 vejce
50 g másla
2 stroužky česneku
strouhanky podle potřeby
muškátový oříšek
špetka bílého pepře
1 lžička majoránky
1/4 lžičky houbového koření
sůl
POPIS PŘÍPRAVY :
Játra používám nejraději drůbeží, kuřecí, potřebují nejméně čištění. Ale dají se použít prakticky libovolná. Je nutné aby vejce a máslo měly pokojovou teplotu, proto z lednice připravit alespoň 3 hodiny předem. Očistím játra od žilek. Oloupané stroužky česneku pokrájím po délce na dva nebo tři díly. Utřeme žloutek s máslem do pěny, z bílku ušleháme tuhý sníh. Umeleme na masovém strojku játra s česnekem. Mám-li náladu, melu dvakrát. V poslední době spíše používám “ foodprocessor“ , lépe se čistí. Smícháme s utřenými žloutky. Osolíme, okořeníme bílým pepřem, majoránkou. Někdy přidávám ještě houbové koření a libeček. Vmícháme sníh, a strouhankou upravujeme hustotu, až se nám podaří vytvořit těsto, ze kterého lze namočenou rukou tvarovat malé knedlíčky. Dělám je na prkénko, pak najednou zavařím do polévky. Vařím asi 4 – 5 minut, ale nejjistější je, je ochutnat, což dělám rád a mám k tomu vždy několik ochotných pomocníků !
Autor: Jan Hlaváček, rodinný recept
[huge_it_slider id=“11″]
Při svých návštěvách Rakouska nikdy nezapomenu si v restauraci objednat Leberknoedel suppe. Tak jako u nás, pokaždé je to trochu jiné, ale vždy skvělé. Občas mi překvapí pro nás nezvyklá velikost, ale tam se jedí játrové knedlíky nejen v polévce, ale i jako příloha. Zkusil jsem je taky uvařit, recept sem přidám.
Zatím přikládám ukázky receptů na játrové knedlíčky a knedlíky ,jak je vaří jinde. ( německy )