4 pěkné řízky z kýty napříč krájené
1 velká cibule
1 mrkev, stejná váha celeru, polovina kořenové petržele
3 dcl suchého červeného vína
0,5 l hovězího vývaru, může být i z kostky
lžička mletého bobkového listu
lžička mletého nového koření
0,5 lžičky mletého jalovce
přiměřeně čerstvě mletého pepře
2 drcené hřebíčky
4 lžíce hladké mouky
olej
smetana na vaření
zakysaná smetana
brusinky
POSTUP PŘÍPRAVY :
Maso posypeme z oboustran vším kořením, osolíme. Nemáme-li koření mleté, utučeme v hmoždíři. Lehce poprášíme částí hladké mouky. Pak i s kořením a moukou řízky naklepeme. Na rozpáleném oleji zprudka z obou stran opečeme. Přidáme na půlkolečka pokrájenou cibuli, po chvíli nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Jen co zelenina „povolí“ podlejeme polovinou červeného vína a vývarem dle potřeby, jen tak aby se maso dusilo. Přiklopíme, zmírníme oheň a pomalu !! dusíme a podléváme vývarem. Když maso začíná měknout podlejeme zbytkem červeného vína. Když je maso opravdu měkké, vyjmeme a šťávu propasírujeme. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně a pečlivě metlou zašleháme. Hustotu omáčky případně dolaďujeme mlékem. Vrátíme maso a necháme opatrně prohřát. Nemělo by se v žádném případě již vařit varem. Podáváme s kopečkem zakysané smetany a brusinkami. Nejvhodnější přílohou se mi zdá být houskový knedlík, ale každému podle jeho chuti.
Doba přípravy: 6 hodin
Autor : Jan Hlaváček