750 g dobrého gulášového hovězího
4 nožičky párků, nejlépe vídeňských
4 vejce
400 g cibule
2 lžíce oleje
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce maďarské sladké papriky
2 kyselé okurky
3 krajíčky chleba
1 lžička octa
pepř, sůl
POPIS PŘÍPRAVY :
Při svých návštěvách Rakouska často zjišťujeme, že v kuchyni máme hodně společného. Někdy jsou jídla téměř stejná, někdy je podoba značná, někdy je to ale úplně o něčem jiném. Jedním z takových jídel, kdy stojí za to nechat se inspirovat, je i tento recept. Taky se vyskytuje pod názvem Fiaker gulasch, Herren gulasch. Například rajský protlak my do guláše nedáváme – ale proč to nezkusit !!
Na oleji nejprve zpěňte nahrubo nakrájenou cibuli. Maso nakrájejte na kostky a přidejte k cibuli. Jakmile maso změní barvu, přidejte za stálého míchání papriku. Zalijte vodou a duste pod pokličkou asi 15 minut. Potom osolte, opepřete a ochuťte octem. Kůrky chleba nakrájejte na kousíčky a zahustěte jimi šťávu. Máte-li kůži ze slaniny, můžete ji přidat. Nakonec přidejte rajčatový protlak. Duste asi hodinu na mírném ohni. Pak dejte rychle zchladit a uložte v chladu tři dny. Do ohřátého guláše přidejte nakládané okurky nakrájené na malé kostičky. Mezitím ohřejte nakrojené párky, aby „vykvetly“ a uvařte vejce na hniličku. Ke každé porci přidejte jednu nožičku párku a oloupané vejce. Jako přílohu podávejte s čerstvou housku.
A takhle vypadají vídeňští fiakristé, jestli si dávají guláš nevím.
Autor : Jan Hlaváček, podle časopisu Apetit
Blbost, párky a vejce, vídeňský guláš. Co to je za paskvil
Recept není na pravou českou napodobeninu vídeňského guláše, ale na pravý Wiener Fiaker gulasch viz odkazy v textu a tady:
https://www.austria.info/de/aktivitaeten/essen-und-trinken/oesterreichische-kueche/rezepte-aus-oesterreich/fiakergulasch#