600 g masa (jehněčího, skopového nebo hovězího)
50 g anglické slaniny
600 g brambor
200 g mrkve
200 g cibule
500 ml vývaru
(část lze nahradit pivem Guinnes)
2 lžíce sádla
4 stroužky česneku
snítka tymiánu
sůl, pepř
sekaná petrželka
POPIS PŘÍPRAVY :
Maso pokrájíme asi tak na 3 cm kostky, oloupané brambory a mrkev na kolečka a cibuli na půlkolečka. Ve velkém hrnci na lžíci sádla pomalu vyškvaříme na větší proužky krájenou slaninu. Slaninu pak vyjmeme a dáme stranou. Zprudka osmahneme kostky masa (cca 5 min), pak přidáme na plátky krájený česnek a ještě asi minutu smažíme. Po té přilijeme vývar (případně pivo), podle chuti sůl a tymián. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi hodinu.
Zatím v druhém hrnci na zbývajícím sádle a do zlatova opékáme (cca 20 min) brambory, cibuli a mrkev . V průběhu přidáme pepř. Nakonec vysypeme opečenou zeleninu do hrnce s masem a nadále dusíme, až je maso pěkně měkké (cca dalších 40 min). Před podáváním případně ještě dochutíme (sůl, pepř) a na talíři posypeme nasekanou petrželkou. Nejlepší je však až druhý den, po té, co se dobře proleží. Jako všechny guláše.
Autor : Jan Hlaváček, podle internetu