150 – 200 g jater na osobu
mohou být telecí, krůtí nebo i kuřecí
přiměřeně plátků anglické slaniny na dlouho krájené
3 lžíce hladké mouky
1 vejce
mléko
50 g plátkových mandlí
1/2 lžičky prášku do pečiva
olej na smažení
POSTUP PŘÍPRAVY :
Játra odblaníme a pokrájíme na kousky asi 2 x 2 cm. Spaříme velmi krátce ve vařící vodě. Z mouky, vejce ,mléka a prášku do pečiva uděláme středně husté těstíčko. Polovinu mandlí nasekáme úplně najemno a pak všechny mandle vmícháme do těstíčka. Těstíčko trochu osolíme. Kousky jater obalíme plátkem slaniny, spíchneme párátkem a namočíme do těstíčka. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje nebo fritéze. Po osmažení kroutivým pohybem vytáhneme párátko a necháme okapat přebytečný tuk na ubrousku. Je možné podávat s přílohou – brambory, bramborová kaše apod. Nebo je přidáváme jako nugety k zeleninovému salátu.
Autor: Jan Hlaváček