Ožralé kuře – na plechovce

ozrale_kure1 celé kuře
plechovka černého piva

NA POTÍRÁNÍ
2 lžíce medu
3 lžíce oleje
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce vinného octa
4 stroužky česneku
1 lžička mletého chilli
1 lžíce sladkokyselé červené chilli omáčky

 

POPIS PŘÍPRAVY :

   Máte-li nějaký oblíbený recept na potírací omáčku, klidně přeskočte následující řádky a udělejte si ji po svém. Kdo se chce nechat vést nechť na pánvi dvě minuty prohřeje popsané ingredience nálevu.  Omyté kuře směsí potřeme a zalijeme a necháme minimálně hodinu marinovat. Předem varuju, že kdo chce kůrčičku klasicky křupavou měl by se vyvarovat medu !
Vezmeme plechovku piva, otevřeme ji a přiděláme ještě nejméně dva otvory. Neseženeme – li černé pivo v plechovce, klidně koupíme světlé, vypijeme a do plechovky nalijeme tmavé. Plechovka by měla být plná asi ze 2/3. Obalíme ji alobalem a postavíme do pekáče na pečící papír. Kuře na plechovku piva nasadíme. Pekáč vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 40 – 60 minut, za občasného potírání zbývající omáčkou.
A nyní proč má vlastně kuře tu plechovku zaraženou tam kde ji má zaraženou. Pivo důsledkem tepla začne vzlínat a vytvoří uvnitř kuřete atmosféru pohody, jak už to jen pivo dokáže, postupně vyvzlíná do masa, díky čemuž je poté maso šťavnaté a křehké a to je možná slabé přirovnání, to maso je božská mana.
Dozlatova upečené kuře vyjmeme, poklepeme na něj a plechovka sama vlastní vahou vypadne, naporcujeme a podáváme s bramborovou kaší nebo co máme rádi.

Já osobně se velkým kusům bílého masa na kuřeti vždycky vyhýbal a zpracovával ho následně na něco jiného. Těm časům je teď konec. Věřte, či nevěřte, na talíři mi zbylo stehno i křídlo, nacpal jsem se tím dříve odsuzovaným masíčkem k prasknutí, je to prostě balada. Myslím, že u mě doma bude sedět na pixle jedno kuře každý týden :-))

drzak_na_kure

Stojánek

Existuje už i držák na plechovku pro větší stabilitu viz. obrázek.

Ve světě je tento postup velmi známý a oblíbený. A to i pro grilování. Tento recept běhá doslovně opsaný na internetu mnohokrát, ale řekl bych, že první byl v Čechách asi Pepíček z Labužníka, no a já jsem taky něco malého přidal. Nakládací potírací omáčku používám Pivní No.1 z mé kuchařky. Jen drobná zkušenost při pečení – pomažu vždy nejvíce stranu, kterou potom otočím o 90° dozadu směrem k ventilátoru horkovzdušné trouby. Pak domažu zbývající strany. Tento postup opakuji asi po 15 minutách. Se zkušeností se světlým masem z kuřete naprosto souhlasím a připojuji se !

0dobre

 

Autor : Pepíček z Labužníka

 

0tlzpet

Kuřecí a nádivky

 

Updated: 24.3.2017 — 0:35

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme