4 vejce vařená natvrdo
400 g mletého masa
2 syrová vejce
1/2 střední cibule
1 lžička sekané petrželky nebo šalvěje
pár strouhnutí muškátového oříšku
sůl, pepř
POPIS PŘÍPRAVY :
Na skotská vejce se v originálu používá přímo sausage meat, což je směs na klobásky, kterou lze ve Velké Británii lza běžně zakoupit. Proto u nás mleté maso umeleme několikrát najemno a hnětačem vymícháme. Tím se začneme blížit výrobku u nás zvanému uzenářský prát. Přidáme jemně krájenou cibuli, nasekanou zelenou petržel (šalvěj), vejce, sůl, pepř. Případně podle chuti muškátový oříšek. Směs pečlivě smícháme. Vajíčka uvaříme natvrdo, nejlépe metodou horké vody tj, vložit propíchnuté do vařící vody, 1 minutu vaříme, stáhneme z plamene 12-15 minut ponecháme. Pak zchladíme a oloupeme. Obalíme je v
hladké mouce a obalíme mletým masem. Maso by mělo být rovnoměrně rozloženo okolo celého vejce. Výsledek obalíme ve standardním trojobalu. zakončeném strouhankou. Smažíme ve fritovacím hrnci nebo v hlubokém oleji asi 10 minut. Variantou může být pečení v troubě.
Slyšel jsem též o postupu místo trojobalu použít listové těsto. Taky jsem viděl výsledky pokud obalíme vejce naměkko – viz. obrázek. To vypadá velmi hezky, ale určeno pouze ke konzumaci zatepla.
Autor : Jan Hlaváček, podle internetu