250 g šunkového salámu v celku
4 bílé papriky
1/4 cukety
1/2 středního pórku
4 větší rajčata
mozarella, uzená parenica, tavený sýr
3 lžíce smetany
olivový olej
předvařené lasagne, 5-6 plátků, podle velikosti pekáčku
BEŠAMEL
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
asi 2 dcl mléka
1 dcl smetany
bílý pepř mletý
muškátový květ
Jednou jsme takhle odjížděli na dovolenou a bylo zapotřebí “ vyjíst “ lednici. Tak vznikl tenhle recept. Na olivovém oleji opečeme! dokřupava na kostičky pokrájený šunkový salám, vyjmeme a odložíme. Pak velmi zprudka, až začne hnědout, opečeme na kostičky pokrájenou cuketu. Potom přidáme na kolečka pokrájený pórek a papriky, stále velmi zprudka. Když papriky “ povolí “ přidáme na plátky pokrájená rajčata a chvíli dusíme. Na závěr vrátíme opečený salám.
Mezitím si uděláme bešamel. Rozpustíme máslo, přidáme mouku, necháme chvíli dělat jíšku. Pak přilijeme mléko, případně trochu smetany. Rozšleháme metlou, okořeníme mletým bílým pepřem a muškátovým květem. V horké vodě 5 minut povaříme lasagně. Vyndáme na utěrku, necháme oschnout. Do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku potom dáme vrstvu zeleniny, pomažeme bešamelem a vrstvu lasagní. Opakujeme do vyčerpání, poslední vrstva by měly být lasagně. Navrch dáme rozmíchanou směs strouhaných a krájených sýrů rozmíchanou s mlékem nebo smetanou na hustou kaši. Dáme zapéct do vyhřáté trouby až sýr na povrchu začne měnit barvu. Naprosto úmyslně jsme nekořenili žádným výrazným kořením a výsledná chuť byla velmi delikátně jemná.
Autor: Darina & Jan Hlaváčkovi