Sýrové noky

syrove_noky3 – 4 lžíce strouhaného parmesánu
1 balení taveného sýra,  cca 50 g
3 vejce
3 vrchovaté lžíce dětské krupičky nebo obyčejné krupice
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
sůl, špetka muškátového oříšku
vařící voda

POPIS PŘÍPRAVY :

Vejce rozšleháme se špetkou soli. Přidáme tavený sýr, rozmačkáme vidličkou a zašleháme do směsi až je hladká…. Do směsi vmícháme strouhaný sýr. Pak přidáme mouku a krupičku, špetku muškátového oříšku, zamícháme a necháme 5-15 minut odpočinout ( noky potom jsou křehčí ).
Zaváříme do vařící osolené vody a až vařené přidáme do polévky – zůstane potom čirá. Noky zaváříme pomocí dvou lžiček. Vezmeme dvě lžičky a obě namočíme do vařící vody. Na jednu nabereme nokovou hmotu a druhou ji ze lžičky shrneme pod vodou. A teď máme opět obě lžičky namočené a můžeme pokračovat do úplného spotřebování nokové hmoty. Postupujem pokud možno svižně, aby rozdíl v době vaření noků byl co nejmenší. Potom povaříme 4 – 5 minut, nejlépe jeden nok ochutnáme.

Jsou to opravdu noky, které se nerozvaří. Pokud se nám zdá těsto příliš řídké, přiáváme raději krupici než hladkou mouku. Strouhaný sýr se dá v podstaně použít jakýkoli, ale výraznější chuť je lepší.

VARIANTY:

a) Tavený sýr se žampiony a trocha houbového koření.
b) Tavený sýr se šunkou a jemně posekaná šunka

0dobre
Autor:  Jan Hlaváček s použitím Internetu a vlastních pokusů

 

0tlzpet

polévky, zavářky

Updated: 24.3.2017 — 0:49

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme