400 g špaget (tagliattele)
3 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
2 malé chilli papričky
400 g plodů moře, mražené frutti di mare
0,4 l bílého suchého vína
1 lžička citronové šťávy
2 bobkové listy
400 g oloupaných a nakrájených rajčat nebo nahradíme konzervou
1 lžička cukru
listová zelená petrželka
sůl, čerstvě mletý pepř
POSTUP PŘÍPRAVY :
Na velké pánvi, na olivovém oleji opékejte většinu na tenké plátky krájeného česneku a chilli papriček. Začne-li česnek zlátnout, vyjměte jej. Vložte buď oloupaná a nakrájená rajčata, nebo nahraďte konzervou a duste. Mezitím uveďte do varu víno s citronovou šťávou, bobkovými listy, zbytkem česneku a pak vložte zmrzlé plody moře. Vařte 4 – 5 minut. Potom sceďte, ale pozor ! ! Víno se štávou z plodů moře uschovejte! Vyjměte bobkové listy a plody uchovejte v teple. Nejlepší je přiklopené v cedníku nad uschovaným vínem. Jak se vydušují rajská, podlévejte je vínem od vaření plodů, podle chuti přislaďte, osolte a opepřete. Mezitím uvařte těstoviny v dostatečném množství osolené vody al dente a sceďte. Ve velké míse smíchejte těstoviny, plody moře, podušená rajská a posekanou petrželku. Ihned podávejte. Na toto jídlo žádný sýr nepatří, v Itálii to raději ani nezkoušejte.
Tohle je recept ze směsi mražených plodů moře. Pokud chcete vylepšit čerstvými mušlemi, nejprve uvařte ve víně mušle podle známých pravidel. Mušle okartáčovat, mušle otevřené před vařením vyhodit, mušle uzavřené po vaření vyhodit – bez vyjímky! Doba vaření asi 5 minut, ke konci protřepat. Po jejich vyjmutí použijte víno teprve k vaření plodů moře. Část mušlí zamíchat do těstovin, část uschovat na ozdobu jednotlivých porcí..
[huge_it_slider id=“15″]
Autor: Jan Hlaváček