75 g anglické slaniny
200 g hub
1 – 2 stroužky česneku
2 – 3 lžíce olivového oleje
VARIANTA „A“
200 ml smetany
strouhaný parmazán
VARIANTA „B“
200 g spařených, oloupaných a nakrájených rajčat
petrželka, bazalka, oregano
POPIS PŘÍPRAVY :
Základní je chuť opečeného česneku, anglické slaniny krájené na proužky napříč a opečených a dušených hub. Houby jsou nejlepší hřiby, lesní směs, koneckonců žampiony postačí také. Je dobré je trošku vylepšit přidáním houbového koření ze sušených hub.
Na olivovém oleji osmahneme na plátky pokrájený česnek. Když začne hnědnout vyjmeme ho a dáme do oleje pokrájenou slaninu. Když se opeče přidáme na větší kusy nakrájené houby. Buď se nám je podaří opékat, nebo je trochu podlijeme a začneme asi 10 minut dusit.
A teď přichází ten okamžik, kdy se nám vaření rozdělí. Buď podlejeme smetanou a dodusíme pomalu ve smetaně, nebo přidáme rajská a podusíme do změknutí rajských a hub.
Našel jsem ještě spoustu různých variant, někdy se lišily jen minimálně. Já dávám největší přednost variantě pouze se smetanou, a to ještě s velmi malým množstvím.
Autor: Jan Hlaváček s použitím různých zdrojů