Recepty se týkají hub pěstovaných stejně jako hub nasbíraných. Houby jsou plodnice různých botanických druhů hub. Považují se za pochutinu, nemají téměř Žádnou výživnou hodnotu, jsou špatně stravitelné. Špatnou stravitelnost způsobuje chitin (polysacharid), který nahrazuje celulózu.
S l o ž e n í : 90% vody, 4% bílkovin, 4% sacharidů, 0,5% tuků a asi 1% minerálních látek (zinek a měď), vitamíny D,B a karoteny. Houby se vyznačují charakteristickou vůní, chutí, tím zvyšují vylučování trávicích šťáv. Houby musí být čerstvé a nezapařené. Pro velký obsah vody podléhají čerstvé houby rychle zkáze. Nesmějí se delší dobu skladovat.
Houbaření je záliba, která spočívá v chození po lese a hledání a sbírání hub. Češi jsou považováni za nejvášnivější houbaře na světě, alespoň jednou ročně vyrazí na houby přes sedmdesát procent obyvatel České republiky, což nemá ve světě obdoby. Podle České zemědělské univerzity připadalo v roce 2006 na jednu českou domácnost 8,2 kg nasbíraných hub. Kromě Čechů je houbaření široce rozšířeno v zemích Evropy ležící severovýchodně od České republiky (Rusko, Polsko, Slovensko). V ostatních zemích Evropy není tato záliba příliš rozšířená a praktikují je pouze malé zájmové spolky a skupiny. Houbaření je rozšířenější v některých oblastech Skandinávie.