750 g masa gulášového
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1-2 střední cibule (šalotka)
4-5 žampionů
20 g sladké červené papriky
2-3 lžičky hladké mouky
3 kyselé okurky
300 g rajského protlaku
150 ml červeného vína
150 ml smetany
olej
sůl
POSTUP :
Někdy mě popadne chuť na Stroganov a datum je „vysoké“ na pravou svíčkovou. Tak vezmu mou oblíbenou loupanou plec a udělám z ní guláš s příchutí Stroganov. Může být vlastně úplně libovolné maso. 🙂
Nejprve tedy mým standardním postupem odstraním šlachy, které nakrájím na pruhy. A pak libový zbytek pokrájím na kostky. Na tuku nechám zeskelnatět cibulku. Velmi zprudka opeču maso, které posléze vyjmu. Papriky na proužky, žampiony na plátky a kyselé okurky na kostky orestuji. Přidám mouku, protlak a mletou papriku, krátce podusím, zaliji vínem a necháme vyvařit. Přidáme co nejsilnější vývar a vaříme 15–20 minut. poté vyjmeme asi polovinu paprik, žampionů, okurek a uschováme pro dokončení. Zbytek omáčky rozmixuji a v případě potřeby pasíruji skrze jemný cedník.
Vrátím maso a dusím jako guláš, nejraději v troubě na 110°-125°C. Je-li maso měkké přidám smetanu, můžeme servírovat a a ozdobit orestovanými žampiony, okurkami a paprikou. Příloha prakticky libovolná, naprosto podle chuti.
Autor : Já + inspirace