Tikka masala

Na marinádu na maso:

500 g kuřecích prsou
1 kelímek bílého jogrtu
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžíce prolisovaného jogurtu
1 lžíčka římského mletého kmínu
1 lžíce koření Garam másala
sůl

Na omáčku:

1 lžíce oleje (ne olivový)
1 velká cibule
2 rajčata
1 lžíce strouhaného zázvoru
1 lžíce prolisovaného česnaku
1 lžička kurkumy
1 lžička římského mletého kmínu
1 lžička indického kari
1 kousek celé skořice
1 kardamon
2 hvězdičky badyánu
4 bobkové listy
150 ml smetany ke šlehání
1 plechovka krájených rajčat
sůl, cukr,
pečící papír

POSTUP

Nejdřív jsem připravila marinádu na maso. Maso jsem nakrájela na větší kostky (asi 4×4 cm) a pak jsem v misce smíchala všechny ostatní ingredience s jogurtem. Do takhle připravený směsi jsem naložila maso a misku jsem zabalila do potravinový fólie. Ideální je, když je maso naložený přes noc, ale minimálně mu dejte dvě hodiny. Omáčku jsem připravila tak, že na lžíci rozpáleného oleje jsem dozlatova osmažila najemno nakrájenou cibuli (asi 5 minut) a přidala k ní zázvor, česnek, mletý římský kmín, kurkumu a indické kari. Všechno jsem nechala spolu tak dvě minuty restovat. Pak jsem přidala na kostičky nakrájený rajčata, skořici, kardamon, badyán, bobkový list, plechovku rajčat, smetanu a sůl. Kdo má rád pálivé, přidá ještě svoji oblíbenou chilli papričku. Všechno jsem nechala společně povařit asi 15 minut, ochutnala jsem a podle chuti jsem přidala cukr a sůl. Když jsem omáčku dochutila, vyndala jsem bobkový list, kardamon, badyán a skořici.

Maso naložené v marinádě jsem naskládala na plech, které jsem vyložila pečícím papírem. Troubu jsem předehřála na 250 °C a maso jsem pekla do měkka asi deset minut. Maso musí zůstat šťavnaté, tak ho kontrolujte a nepřepečte. Já po deseti minutách vyndala jeden kousek a rozřízla ho. Podle toho se řídím. Hotový maso jsem přidala do omáčky i se šťávou, která z masa vytekla a nechala jsem společně ještě dvě minutky provařit.

Jako přílohu indický chleba, nebo rýži basmati.

Kuřecí

Z <https://www.mycookingdiary.cz/recept/kureci-tikka-masala/>

Updated: 23.9.2023 — 10:32

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme