Holandský řízek

Hanka Radová Zubová

500 g mletého prorostlého vepřového
150 g eidamu nebo goudy
1-2 dcl studeného mléka
1 lžíce nakrájené petrželky
1 vejce do masa
vejce, mouka a strouhanka na obalení
tuk na smažení  (přep. máslo, sádlo, olej)

POSTUP :

Vyplatí se vám koupit maso v celku, nejprve ho nakrájet na kostky, jemně nasolit, umlít, zalít studeným mlékem  a nechat přes noc odležet. Tento recept unese i dost tučné maso např. bůček!! Pokud jste si nechali maso namlít od řezníka, prosolte ho, upěchujte a nechte odležet. Pozor si dejte na to, zda kupujete mleté maso či mělněné maso. Mělněné maso (přestože vypadá jako mleté maso) smí a pravděpodobně bude ukrývat vedle soli ještě koření a přídatné látky (éčka).
Pěkně studená až ledová tekutina se do mletého masa vstřebá nejlépe a vy docílíte ještě větší šťavnatosti. Z toho důvodu se do masa den předem přilévá studené mléko. To se do rána krásně vstřebá a výslednému pokrmu dodá na jemnosti i šťavnatosti zároveň. Jakmile se druhý den vrhnete na závěrečné zpracování mletého masa, přidejte k němu ještě trochu tekutiny – buď vodu nebo vývar. Tak získá řízek ještě plnější chuť. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr holandského typu a 1 vejce. Čím tučnější a výraznější sýr zvolíte, tím lépe. Sůl a pepř. Se solí buďte opatrní, nezapomeňte, že jste maso solili den před tím a slanost masu dodá i sýr. Nadrobno nakrájená petrželka. V původním receptu není, ale řízku dodá na barvě a svěžesti. Nechte směs chvíli odpočinout. Měla by mít pokojovou teplotu. Z masové směsi následně vytvarujte karbanátky vysoké zhruba 1 cm. Karbanátky obalte v klasickém trojobalu: nejprve je obalte v hladké mouce, potom ve vajíčku, a nakonec ve strouhance. Smažte na rozpáleném tuku dozlatova přibližně 3 minuty z každé strany. Olej by měl dosahovat 1,5 – 2 cm ode dna. Pokud chcete řízky péct, pak v troubě předehřáté na 200 °C a pečte zhruba 20 minut.

Podle Apetitonline

 

mleté

 

 

Updated: 22.10.2024 — 15:55

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme