1 hrst sušených hub
5 ks brambor
1-2 ks klobásy
3/4 l vody
1 lžička soli
4 listy bobkového listu
4 kuličky nového koření
1/2 lžičky kmínu
200 g zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
Foto: Eva Malúšová
POSTUP
Brambory pokrájejte a spolu s kolečky klobásy, namočenými houbami a kořením uvařte v osolené vodě doměkka. V kysané smetaně (celkem 300 g) rozšlehejte mouku, vmíchejte do polévky, povařte a dochuťte. Komu by nestačila kysaná smetana, může i lehce dokyselit, ideálně lžící octa. Podávejte s dobrým chlebem.
Jen a by byl v těch polévkách pořádek, propříště
Toto je valašské kyselo
Další je valašská kyselica se zelím a z uzeného vývaru
krkonošské kyselo s kváskem
zelňačka se sušenými švestkami
A na závěr jihočeská kulajda
Nejsou stejné a krajově mají propletené názvy. I v jedné vesnici, ba co dím, v jedné rodině 🙂
Podle Kateřiny Bičíkové