4 kotlety, nejlépe vykostěné
2 lžíce sádla nebo oleje
1 střední cibule
100 g anglické slaniny vcelku
asi 150 g žampionů
2 lžičky dobré červené papriky
200 g smetany (mléka)
1 lžíce hladké mouky
POSTUP PŘÍPRAVY :
Na tuku opečeme osolené a trochu pomoučněné kotlety. Až trochu zhnědnou, vyndáme je a udržujeme v teple. Do tuku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Jakmile začne pouštět tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zeskelnatí, přidáme na čtvrtky krájené žampiony.Já ještě po chvilce žampiony zakápnu pár kapkami citronové šťávy – zůstanou bílé, v omáčce to potom vypadá velice hezky! Vložíme zpět kotlety, zasypeme paprikou, podlijeme vývarem a dusíme. V průběhu dušení podléváme. Nakonec zahustíme smetanou s rozmíchanou hladkou moukou.
Vhodná příloha : těstoviny,rýže, halušky, tarhoňa, ale koneckonců fantazii se meze nekladou.
Jméno tohoto receptu jsem si vypůjčil z neznalosti z názvu jedné maďarské konzervy, kdysi prodávané ještě v ČSSR. Jmenovala se Pork Cutlets a-la Bacony, a byla to jedna z „poživatelných“ konzerv, které nikdy nepřekvapily „flaksou“ , vždy byly uvnitř dvě vepřové kotlety. Později jsem se dozvěděl, že je to jméno pohoří a opravdu název maďarské krajové speciality – Bakonyi sertésszelet . Toto jídlo se dá velmi dobře uvařit i z kuřecích stehen, podívejte se na recept ve skupině drůbeže.
Snad je pro zajímavost. Je to stejný výrobce, který vyráběl a stále vyrábí původní a originální Májku pod názvem Sertesimajkrem
Autor : Jan Hlaváček
Dobrý den,
článek mě moc potěšíl,na Maďarské konzervy Globus vzpomínám,právě si dělám kotlety na houbách,chtěl jem je vylepšit
slaninou,smetanou a trochou papriky,protože mám v paměti právě tu zmíněnou konzervu i ty pravé ,,Májky“.Jen ze zvědavosti jsem do vyhledavače zadal ,a la bakony“,vůbec jsem nečekal nějakou odezvu,protože jsem tyto výrobkypochvalně zmiňoval před přáteli ala vždy na mně nechápavě koukali,očem že to mluvím.Zdravím pana Hlaváčka a děkuji Slávek
Dobrý den, podobná konzerva se stále vyrábí a dá koupit. Zkuste https://www.madarske-delikatesy.cz/hotova-jidla/ ovšem cena je jinde.
Jo Globus konzervy, vyborna kvalita. Bakonske platky stali tušim 8.70 a ješte byla výbornákonzerva Kološvarska kapusta.
https://tripsinthecity.blog.hu/2017/07/31/az_elso_magyar_konzervgyar_viharos_tortenete
Ted patří Hame.