400 g listového těsta
1 rozšlehané vejce
300 g mozzarelly, krájené na plátky
4 lžíce tapenády nebo pesta
4 vyzrálá rajčata
olivový olej
tymián, nejlépe čerstvý
hrst černých oliv
sůl a pepř
POSTUP PŘÍPRAVY:
Co je to tapenáda? Pasta z černých oliv, buď koupit hotovou, nebo rozmixujte černé olivy nahrubo s trochou olivového oleje. Troubu předehřejte na 220° C. Z těsta rozváleného asi na 1 cm vykrájejte asi 10 cm koláčky. Centimetr od okraje vytvořte kolem dokola mělký zářez – na koláčcích pak díky tomu při pečení vyskočí okraje. Koláčky potřete rozšlehaným vejcem a propíchejte vidličkou. Pak je potřete tapenádou ( pestem) a poklaďte plátky rajčat a mozzarelly. Zakápněte olejem, lehce osolte, opepřete a posypte tymiánem. Vložte do trouby a pečte 15 – 20 minut, aby těsto zezlátlo. Po vyndání z trouby na každý koláček dejte jednu až dvě olivy. (pozn. použil jsem tapenádu ze zelených oliv, jiná nebyla J.H.)
Autor: Karolina Konečná, Apetit