1 kachna
přiměřeně soli
přiměřeně kmínu
POPIS PŘÍPRAVY :
Kachnu omyjeme, osušíme a posypeme zvenku i uvnitř solí a kmínem. Položíme prsíčky vzhůru do suchého pekáče. Musí bý buď kovový nebo skleněný a mít víko. Pekáč uzavřeme a vložíme do normální trouby (ne horkovzdušné!) Teplotu nařídíme na 120 °C (ano, stodvacet) a pečeme 5 (pět) hodin aniž podléváme, nebo otevíráme troubu či pekáč. Po pěti hodinách se nám objeví propečená kachnička s křupavou kůrkou, ležící ve směsici sádla a báječné šťávy.
Autor: podle Kuchařka on-line Pastis Petite
Tento recept jsem objevil a všechny ohlasy byly neskutečně souhlasné a pochvalné. A byly pravdivé.Vyzkoušel jsem. Jde o to jen vydržet tu dlouho dobu a opravdu nekontrolovat. Doporučuji použít pro první pokus skleněný pekáč, pak se dá podmínka bez odklápění vydržet. Teplota může být i nižší, až od 100° C. Mění se pak jen čas nutný k upečení. Ale pozor, ten velmi záleží i na kvalitě ptáka, mladá kachýnka z domácího chovu je schopna se upéci do rozpadnutí i za polovinu času než kachna běžná ! Pak jen 10 – 15 minut před koncem pečení slít šťávu a sádlo a nechat otevřené dopéci opravdu do úžasného zlatova. Maso je jak dortíček !! Kachnu už jen takhle. A upekla to i horkovzdušná.
Jiná varianta časů a teplot – 90° – 120°– 160° (160°odklopené) a časy 10 – 3 – 1,5 v hodinách.
Samozřejmě, že se dá takto péci i husa či jiná drůbež, záleží jen na čase podle váhy.
Jan Hlaváček.