Jehněčí zadělávané na majoránce s bramborem

jehneci_zadelavane400 g jehněčího
1 střední cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce tuku
2 lžíce hladké mouky
2 lžičky majoránky
špetka muškátového květu
mnoho-li brambor

 

 

POPIS PŘÍPRAVY :

Maso může být i horší, například krk, hrudí, žebírka. Pak vaříme s kostí, jinak maso pokrájíme na kostky a vaříme s cibulí a dvěma stroužky česneku. Nejlépe na sádle uděláme světlou jíšku, zalejeme scezeným vývarem, rozšleháme a povaříme asi 20 minut za občasného míchání. Přidáme utřený česnek, majoránku a špetku muškátového květu a pokrájené brambory  Před dovařením brambor vložíme a prohřejeme vykostěné maso.
U nás mělo toto jídlo název „zablafuňky“ . Ale prohledáváním internetu jsem zjistil, že pod tímto názvem jsou jídla jiná a natolik různá, že to bylo opravdu pouze rodinné.
0dobre
Autor :  Jan Hlaváček, podle mámy

Tohle jídlo měl rád Jan Neruda natolik, že o něm napsal i báseň :

Jan Neruda – Skopové s marjánkou

Vezmi maso skopcem dané,
„vysoký ocásek“ zvané,
Čili „šrůtka“; je to zkrátka
Od žebírek vzatá částka.
Vem též brambory ze sklípku,
Česneku vem stroužky dvoje,
Jíšku z hovězího loje,
Vonné marjánky též ždibku.
A teď kuchařka nechť hledí,
Ať se maso v teple daří,
Pak ať polívku z něj scedí,
Brambory v ní povaří,
A pak – ale nepospíchej! –
Zapraž, znovu vše to smíchej
S masem – v krásné snaze tejné,
By vše vřelo v chuti stejné.
Pochutnáš si: v mísy lůně
Rozloží se oblak vůně.

0tlzpet

Jehněčí

Updated: 1.3.2017 — 18:05

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme