Bramborák neboli cmunda neboli vošouch

bramborak3/4 kg brambor
1 vejce
trocha horkého mléka
2-3 lžíce hladké mouky
3-4 stroužky česneku
1 lžička majoránky
1/2 lžičky drceného kmínu
větší špetka pepře
sůl
sádlo na smažení

POSTUP PŘÍPRAVY :

Toto jídlo má mnoho krajových názvů, ale většinou se jedná o to samé. Oloupané brambory nastrouháme na struhadle. Někdo strouhá na jemném, já však raději napůl na hrubém. Osolíme, chvilku necháme odpočinout a vodu z brambor slijeme a brambory vymačkáme. Zalijeme je horkým mlékem,( bramboráky potom nezelenají !) přidáme vejce, mouku, utřený česnek se solí, majoránku, drcený kmín, pepř. Na pánvi rozehřejeme sádlo a bramborákové těsto rozetřeme v tenké vrstvě po pánvi. Pečeme dozlatova a dochřupava po obou stranách. Bramborák jíme hned, protože nejchutnější je čerstvý. Po vychladnutí ztrácí křehkost a změkne. Proto se také snažíme,aby při pečení byly placky tenké a dobře se prosmažily.

Variace na téma bramboráky:

Bramborák se škvarky – přidáme 100 g drobně pokrájených prohřátých škvarků
Bramborák s cibulí – přidáme pokrájenou cibuli osmaženou nejlépe na rozškvařené slanině
Bramborák s houbami – vmícháme asi 2 hrsti pokrájených čerstvých nebo 4 lžíce předem namočených sušených hub
Bramborák s kysaným zelím – přidáme asi 100 g nadrobno pokrájeného kysaného zelí
Bramborák se sýrem – přidáme asi 100 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra
Bramborák s ovesnými vločkami – přidáme 100 g předem krátce namočených ovesných vloček
Bramborák se zeleninou – do těsta na bramborák můžeme přidat podle možností na kolečka pokrájený pórek, na nudličky pokrájenou spařenou kapustu, krátce povařený a vidličkou rozmačkaný květák, brokolici, nahrubo nastrouhanou mrkev, cuketu, apod.
(podle Vladky z Labužníka )

0dobre

 

Autor: Jan Hlaváček

 

0tlzpet

Jídla z brambor

Updated: 6.3.2017 — 0:48

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme