Bramborové halušky s brynzou

halusky_s_bryndzousyrové brambory podle hladu
hrubá  + hladká mouka v poměru 1 : 1
1 lžíce bramborového škrobu

sůl
máslo
brynza
smetana
asi 250 g slaniny, nejlépe domácí

POPIS PŘÍPRAVY :

Je to recept o kterém se říká, že je „chlapský“. Proto nejsou uvedena přesná množství, zvládnem to přece od oka, ne ?

Oloupané brambory, nejlépe „staré“ nastrouháme na jemném struhadle.Vodu slijeme. Necháme ji chvilku odstát a usazený škrob vrátíme zpět k bramborám, nebo já v poslední době raději nevracím a přidám lžíci bramborového škrobu. Nesolíme, nebo velice málo, protože samotná brynza je slaná dost. Přidáme směs hladké a hrubé mouky. Kolik? To je otázkou citu. Respektujte zásadu, že brambor by mělo být víc a mouky méně. Vzniknout musí bramborová směs, která není ani tuhá ani řídká, prostě přiměřeně. Dá se říct, že poměr brambor a mouky by měl být asi v poměru 3 : 2 .Napoprvé jsem je taky rozvařil. Zaváříme do velkého hrnce vroucí vody, přes haluškovací síto. Okamžitě mícháme, aby se nepřilepily ke dnu.  Někdo to zvládne i z prkénka pomocí omočeného nože nebo lžičky, já zatím nezkoušel. Jakmile vyplavou halušky na hladinu, jsou uvařené. Vyndaváme je  děrovanou lžící , já „špagetové“ mísy. Uvařené halušky neoplachujeme studenou vodou! Maximálně nyní omastíme trochou rozpuštěného másla.
Brynzu rozdrobíme do mísy a promícháme ji se lžící smetany. Je možné ji ředit trochou „haluškovice“, což je voda, ve které se halušky vařily.
Slaninu nakrájíme na malé kostky a pomalu ji na pánvi vypečeme, aby byla křupavá. Chceme-li slaninu mít opravdu křupavou a opékat opravdu pomalu, je vlastně vhodné tímto bodem začít. Slanina používám „Gazdovskou“ , i dobrá Anglická poslouží, ale domácí by byla domácí !

Správné  halušky mají být třemi mastmi mazané. Nejdříve máslem, do právě uvařených a scezených halušek. Podruhé brynzou se smetanou. Potřetí slaninou, kterou mísu s haluškami dekorujeme a která tak korunuje naše dílo. Pokud máme uvařené halušky, můžeme je podávat i s kysaným zelím a uzeným místo brynzy.

0dobre

Autor:  Jan Hlaváček a Internet

0tlzpet

Jídla z brambor

Updated: 1.5.2024 — 14:39

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme