1 kg salátových brambor
150 g strouhaného ementálu
300 ml šlehačky
sůl
čerstvě strouhaný pepř
2 – 4 stroužky česneku, prolisované
25 g másla
sýr for topping (optional)
POPIS PŘÍPRAVY :
Předehřejte troubu na 150°C. Hrnec nebo lépe pekáč se silným dnem vymažte máslem. Skládejte do něj tenké plátky brambor, šindelovitě lehce přes sebe. Každou vrstvu osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem a lehce posypte strouhaným sýrem. Poslední vrstvu posypte bohatěji. Šlehačku , drcený česnek a snítky tymiánu lehce povařte, pak vyjměte tymián a horkou šlehačkou přelejte brambory. Nyní můžete případně přidat ještě další sýr. Posypat zbývajícím máslem a péci 1 – 1,5 hodiny dokud brambory nejsou měkké a zvrchu křupavé a zlatohnědé. Podávejte horké jako hlavní jídlo nabo přílohu.
Preheat the oven to 300F/150C/gas mark 2.Take a heavy-bottomed dish or an ovenproof gratin dish (a Le Creuset is ideal – the potatoes tend not to catch), and grease it will with some of the butter. Layer the potato slices in the dish, slightly overlapping each other, seasoning lightly with the salt and pepper, and sprinkling a liberal amount of cheese on each layer. Sprinkle cheese on the top of the last layer. Put the double cream, garlic and sprigs of thyme in a pan and bring to them gently to the boil, then remove the thyme and pour hot cream over the potatoes. Dot the top of the gratin with the remaining butter and some extra cheese if you wish, and bake for about 1 hr to 1 1/2 hrs, or until the potatoes are soft, and the top is crispy and golden brown. Serve bubbling hot as a main meal or as an accompaniment.
Autor: Jan Hlaváček s použitím internetu