1 brokolice
1l drůbežího vývaru
nebo slepičí v kostce
2 lžíčky hladké mouky
1 – 2 dcl smetany
1 – 2 žloutky
POPIS PŘÍPRAVY :
Rozebereme brokolici na růžičky, košťál oloupeme a vše dáme vařit do vývaru. Až brokolice začne měknout ( 4 – 6 minut ) vyjmeme pár menších růžiček brokolice jako vložku do polévky, profesionálové je ochladí ve vodě s ledem, my alespoň pod studenou vodou. Zůstane hezky zelená.. Vývar z brokolice scedíme, vyjmeme tvrdé části košťálů, a brokolici nahrubo pokrájíme. Potom ponorným mixerem rozmixujeme uvařenou brokolici a vrátíme zpět do hrnce. Chvíli povaříme, zahustíme smetanou s rozmíchanými žloutky a moukou. Na závěr, anebo přímo do talířů přidáme uschované růžičky brokolice. Jen necháme přejít var a odstavme. Podáváme s dozlatova opečenými kostkami houstičky.
Autor: Jan Hlaváček