4-5 středně velkých brambor
1 cibule
2 kostky houbového bujónu
1 lžička drceného kmínu
houbové koření
100 – 200 g brynzy
100 – 200 g zakysané smetany
1 – 3 lžíce hladké mouky
mléko dle potřeby
50 – 150 g slaniny (podle chuti )
100 – 200 g čerstvých hub, nebo přiměřeně sušených
2 lžičky sladké papriky
sůl velmi opatrně !
POSTUP PŘÍPRAVY:
Brambory pokrájíme na střední kostky, cibuli nastrouháme na jemno a s kmínem a houbovým kořením dáme vařit do vody. Když voda začne vřít přidáme houbový bujón. Jsou-li brambory měkké stáhneme z ohně . V misce rozmačkáme vidličkou brynzu a rozmícháme metlou dohladka se smetanou. Přidáme mouku a opět metlou rozšleháme. Přilijeme sběračku polévky a opět rozšleháme. Tento postup zabezpečí, že po přidání do polévky se neudělají žmolky. Pak podle potřeby upravíme hustotu polévky mlékem s případně rozmíchanou s moukou. Mezitím opečeme slaninu na pánvičce dokřupava, přidáme papriku, necháme rozvonět apak přidáme pokrájené houby a podusíme. Po změknutí hub vše přidáme do polévky.
Autor: Jan Hlaváček s použitím různých zdrojů