bageta, nebo jiné vhodné pečivo
bylinkové máslo
POPIS PŘÍPRAVY :
Bagetu nakrájíme šikmým řezem jako na chlebíčky, ale pozor nedořízneme ! Potom opatrně pootevřeme a obě strany zářezu namažeme bylinkovým máslem. Pečeme v troubě na 200°C, případně pod rozpáleným grilem.
BYLINKOVÉ MÁSLO :
Změklé máslo utřeme se směsí nasekaných bylinek bazalky, oregána, estragonu, petrželky, tymiánu apod.) případně dochutíme citronovou šťávou, sekaným kapary, nakládanými cibulkami, houbami. Dosolíme, opepříme. Já rád i trochu utřeného česneku. Nebo v jiné variaci ochutit podobným způsobem česnekem, sardelovou pastou.
Pro další použití z másla uděláme váleček, který zabalený v alobalu nebo folii necháme v lednici ztuhnout. Pro delší skladování i v mrazáku. Pro další použití pouze odkrajujeme potřebné množství.
Autor: Jan Hlaváček s použitím různých pramenů