Celá přední šunka

veprova_sunka1 uzená přední kýta
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
8 celých pepřů

Tato část vepřového se vyskytuje pod několika názvy. Přední kýta, přední šunka s kostí, uzená plec s kostí, ale stále se jedná o uzenou přední vepřovou nohu. Oproti „pravé“ šunce zadní je přední kýta menší, její velikost se pohybuje kolem 5 – 7 kg. A to se dá v domácích podmínkách zpracovat. K tomu aby se vešla do obyčejného velkého pekáče stačilo ji zkrátit o 5 cm pilkou. Pekl jsem ji podlitou, s kořením, asi 6 hodin při 120°, přiklopenou. Několikrát jsem otáčil, kůži naříznul. Před koncem pečení na chvilku odklopil.

Při porcování je nutné si uvědomit jinou anatomickou stavbu – přední kýta má lopatku. Chuť byla naprosto šunková, maso nevysušené. Cena je taky velmi příznivá !!

0dobre

 

Autor:  Jan Hlaváček

 

0tlzpet

vepřové a telecí

Updated: 24.3.2017 — 0:41

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme