1 střední hlávka červeného zelí
3 lžičky soli
3 lžičky kmínu
1 – 2 citrony
3 lžíce oleje nebo lépe husího sádla
2 střední cibule
2 lžíce cukru
3 dcl suchého červeného vína
3 jablka
3 lžíce jablečného octa
( 2 lžičky zavařených brusinek )
POSTUP PŘÍPRAVY:
Základem všeho je zelí správně nakrouhat. Nejlépe na specielním struhadle, na proužky maximálně 3-4 mm silné. Struhadlo WS je nepřekonatelné! Strouháme bez košťálu a ten dáme králíkům. (máme-li). Nakrouhané zelí dáme do mísy, osolíme, okmínujeme. Já ještě kmínu dávám i trochu drceného. Promícháme a promačkáváme rukama asi tak 10 minut. Pak necháme alespoň půl hodiny odležet, občas promícháme. Mezitím na tuku zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, ke které přidáme 2 lžíce cukru. Počkáme až cibule zeskelnatí a cukr zkaramelizuje. Přidáme zelí, zalijeme polovinou vína a dusíme asi 10 minut. Přidáme na hrubo nastrouhaná jablka, zbytek vína a okyselíme octem případně citronem. Můžeme přidat zavařené brusinky, ale není to nutné. Po okyselení zelí ztvrdne proto chvilku dodusíme podle požadované “ tvrdosti zelí, pak necháme jen „dojít“.
Autor : Jan Hlaváček