Čevapčiči – čevap

cevapciciIngredience viz postup

POPIS PŘÍPRAVY :

Bosenský čevap, který je receptovým základem (zavedli ho zde Turci při okupaci Balkánu) se vepřovému masu nahony vyhýbá (v Bosně žilo cca 80% muslimů) a připravuje se ze směsi skopového a hovězího v poměru 3:1. Původně to bylo jen za skopového ale čevap byl pak příliš suchý.
Srbský čevap pak se převážně připravuje z tzv.junetiny (mladé hovězí) a dle krajových zvyklostí se přimíchávají různé druhy hovězího, někdy i uzeného. Preferuje se složení plec-krk-bok v poměru 5:4:1. Pak už jen sůl, hrubě mletý pepř a voda. Pokud voda se kterou směs promísíte obsahuje bublinky, bude maso příjemně načechrané a získá tu správnou konzistenci.

Všechny by měly mít stejný tvar a délku do 5 cm, je to maso grilované. Podávají se s nasekanou cibulí většinou v kapse z bílého chleba „lepinja“ (někde se říká somun) – trošku tlustší obdoba libanonské pity. Lepinja se rozpůlí, potře se sosem z grilu a do ní se naskládají čevapi. tradičně se podává jen s červenou a bílou cibulí, někde se můžete setkat s rýží nebo i hranolkami. V Sarajevu se zapíjí čistou neperlivou vodou nebo hustším jogurtem.

0zapsano

Autor :  z internetu

 

2. VARINTA – trochu česká

Mleté maso (směs hovězího, vepřového, je-li možno i jehněčího,)
2 lžíce sycené minerálky 
Sůl, pepř 
může být i  špetka koření čubrica

POSTUP PŘÍPRAVY:

Všechny druhy masa 2x až 3x pomelte na masovém strojku, nebo prožeňte vaším robotem. Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete.  To bychom byli u českých karbanátků a to je jiná pohádka. Nechte maso v chladu mírně odpočinout a vytvarujte malé podlouhlé válečky. Ty pak grilujte na grilu,  nemáte-li možnost upečte v troubě nebo na pánvi s minimem oleje. Posypejte troškou cibule a přidejte ajvar (případně hořčici, případně majonezu případně tatarku). Ve střední Evropě je obvykle čevapčiči podávané s hořčicí s přísadou jemně nasekané syrové cibule a brambor, nebo s pomfrity na  způsob fast food.

0dobre
Autor : podle http://chute-jadranu.webnode.cz/products/cevabcici/

 

0tlzpet

mleté maso

0tlzpet

Grilování

Updated: 3.9.2017 — 21:30

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme