Chilli Con carne

2 lžíce oleje
1 velká cibule
2 – 3  stroužky česneku
2 čerstvé chilli papričky
1 lžička mletého chilli
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce drceného římského kmínu
500 g mletého hovězího masa
1 kostka hovězího bujonu
400 g konzervovaných loupaných rajčat
3 lžíce sladké kukuřice

1 lžíce majoránky (popřípadě oregano)
3 čtverečky hořké čokolády
2 lžičky rajčatového protlaku
800 g sterilovaných červených fazolí
sůl, pepř

Chili con carne často známé jen jako chilli je kořeněné dušené pálivé jídlo. Hlavními přísadami jsou maso (obvykle hovězí nebo jehněčí) a chilli papričky. Některé druhy, často podle geografické polohy a pěstovaných plodin, mohou obsahovat také rajčata, cibuli, fazole a další přísady (např. hnědý cukr). Také existují vegetariánské verze, známé také jako chilli sin carne, které neobsahují maso. Jméno chilli con carne je odvozeno ze španělského chile con carne, které znamená chilli s masem. Chili con carne je oficiální chutí amerického Texasu.

POSTUP PŘÍPRAVY:

Nakrájejte cibuli na větší kostky, čerstvé chilli papričky a česnek na plátky. Na pánvi v oleji nechte pravidelného míchání smažte cibuli dokud nezměkne a nezesklovatí. Pak přisypte česnek, chilli papričky, mleté chilli, sladkou papriku a kmín. Osolte a opepřete. Za stálého míchání smažte cca 5 minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Do pánve přidejte mleté maso, které se snažte vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky. Asi pět minut rychle míchejte, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Kostku bujonu rozpusťte v 0.3 litru vody a přilijte vývar do pánve. Dále přidejte konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, fazole, majoránku (kdo má rád může využít místo majoránky oregano) a čokoládu. Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíce stáhněte plamen a nechte cca 30 minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, zda se omáčka příliš nepřichytává. V případě, že ano, je možno přidat trochu vody. Nezapomínejte ale, že správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Nakonec ochutnejte a případně dokořeňte. Nechte chilli con carne cca 10 minut odstát aby se chutě a vůně rozložily a můžete podávat. Jako vhodná příloha je především pečivo, rýže či tortilla. Jako každá podobná omáčka je druhý den lepší !!

0dobre

 

Autor:  Jan Hlaváček s použitím internetu

 

0tlzpet

Mleté maso

Updated: 2.7.2021 — 1:22

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme