Choukrout – šukrut Alsaské zelí

sukrut2 lžíce sádla (nejlépe husího), ale může být i rostliný olej
1 cibule (větší)
100 g uzeného špeku
1000 g kyselého zelí
1 jablko
200 ml suchého bílého vína, nejlépe rýnský ryzlink
125 ml jablečné šťávy nebo vody
4 uzené kotlety nebo plátky krkovičky
4 plátky libového uzeného bůčku 

1 uzené vepřové koleno (nemusí být)
4 nožičky párků
1 pikantní klobása
900 g brambor
3 cl třešňového likéru
sůl , pepř
1 bobkový list, 
1/2 lžičky sušeného tymiánu , 4 kuličky jalovce
(zabalené v gáze jako bouquet garni)

POPIS PŘÍPRAVY :

Ve velkém, hrnci, vhodném do trouby, na sádle opečeme asi 5 minut nakrájenou slaninu. Pak přidáme pokrájenou cibuli a necháme zeskelnatět. Vložíme propláchnuté a pokrájené zelí, oloupané a na plátky nakrájené jablko, bouquet garni, víno a jablečnou šťávu (nebo vodu) a je-li nutné, tak osolíme a opepříme. Chvilku podusíme a pak si asi 2/3 zelí na chvilku odebereme. Na zbytek zelí narovnáme všechno uzené maso a klobásu. Přikryjeme vráceným zelím a pod pokličkou pečeme na 150°C 45-60 minut.
Brambory, vařené asi 10 minut ve slané vodě, oloupeme, přepůlíme a přidáme je do hrnce v troubě, zatlačené do zelí. Zaroveň s nimi přidáme párky, případně nakrojené. Taky je to správná chvíle na přidání třešňovice. Pečeme dalších 30-45 min. Před podáváním podle potřeby dosolíme a dopepříme. Podáváme na velké míse s navrch pokrájeným masem a uzeninami. Jako přílohu můžeme použít i chléb. Někdy se podává i s játrovými knedlíky.

0zapsano

 

Autor:  Jan Hlaváček, podle internetu

 

0tlzpet

Vepřové, telecí

Updated: 5.4.2017 — 11:30

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme