Čočková polévka

polevka_cockova150- 200 g čočky – podle chuti
1,5 l uzeného vývaru
nebo 2 kg uzených žebírek
2 střední cibule
3 lžíce sádla nebo oleje
2-3 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
majoránka
pepř
1 vejce

POSTUP PŘÍPRAVY:

Tuhle polévku nejraději vařím tehdy, vařím-li z uzené maso a nemám upotřebení pro vzniklý vývar. Druhým řešením je použít vývar z uzených žebírek. Dnes dokonce existuje i uzený vývar v kostce (Maggi)
Nejprve si namočíme asi na dvě hodiny propláchnutou čočku. Pak ji v téže vodě uvaříme do poloměkka. Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Za stálého míchání čekáme až cibule začne zlátnout. V té chvíli přidáme tolik mouky, aby vznikajíí jíška byla ještě polotekutá. A teď hlídáme současně cibuli a jíšku. Aby se ani jedna nespálila. V ten správný okamžik přilijeme vývar a rozšleháme. Provaříme za občasného míchání nejméně 30 minut.Pak vložíme uvařenou čočku, doladíme horkou vodou na správnou hustotu polévky. Můžeme přidat buď okrojky uzeného masa nebo obraná žebírka nebo nějakou dobrou klobásu. Dokořeníme majoránkou, stroužkem utřeného česneku (pozor na sůl, uzený vývar bývá dost slaný) a pepřem. Ještě necháme jednou přejít varem. Při podávání můžeme posypat porce nasekaným vejcem natvrdo.
0dobre
Autor:  Jan Hlaváček

0tlzpet

polévky, zavářky

 

Updated: 18.2.2017 — 19:25

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme