dršťky 800 – 900 g
50 g sádla
malá cibule
50 g hladké mouky
0,7 l hovězího vývaru
1 stroužek česneku
1/4 lžičky muškátového květu
1/4 lžičky mletého zázvoru
několik strouhnutí muškátového oříšku
sůl, bílý pepř
500 g lojovatých brambor
POSTUP PŘÍPRAVY :
Postup vaření drštěk se liší, zda máme syrové nebo předvařené. Vychladlé a ztuhlé dršťky – cca (vařením a čištěním se „smrsknou“) pokrájíme na cca 6 cm dlouhé a 3 mm široké nudličky, a konečně se můžeme vrhnout na to „pravé vaření“.. V kastrole rozpustíme 50g sádla, a necháme na něm osmahnout 1 malou cibuli pokrájenou na velejemno. Jakmile začne jen trošku růžovět, přidáme 50g hladké mouky, a vyrobíme světlou jíšku. Mouka začne pěnit, a to je přesně čas, kdy postupně, za stálého míchání metličkou, přilijeme 0,7l horkého hovězího vývaru. S mícháním nepřestáváme, a jíšku cca 20minut provařujeme. Přidáme stroužek jemně utřeného česneku, 1/4 lžičky muškátového květu, 1/4 lžičky mletého zázvoru, a několik „strouhnutí“ muškátového oříšku. Zamícháme, a do takto voňavé omáčky vložíme pokrájené dršťky. Lehce dochutíme solí a bílým pepřem, přidáme da malé kostky krájené brambory a za občasného míchání – pozor ať se nepřipálí!, provařujeme na mírném plamenu cca 20minut do změknutí brambor.
Autor: podle Pepato