1,5 kg dýně
1 větší brambora
1 větší cibule
3 stroužky česneku
hrst petrželky
sůl, pepř
1/2 lžičky mletého kmínu
kuřecí vývar (možno nahradit kostkou)
muškátový oříšek
lžička sojové omáčky
500 ml mléka
300 ml smetany
500 – 700 ml vody
POPIS PŘÍPRAVY :
Na oleji osmahneme cibulku (jen co začne chytat barvu), přidáme na kousky nakrájenou, oloupanou (Hokkaido se nemusí loupat!) a semínek zbavenou dýni a nakrájenou bramboru. Krátce osmahneme, podlijeme vodou, přidáme sůl, trošku (mletého) kmínu, pepř a bujón. Přiklopíme a necháme vařit do změknutí (asi 40 minut). Potom odstavíme z plotny, přidáme mléko, česnek, petrželku a ponorným mixérem pořádně rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, přidáme smetanu, trošku sójovky a nastrouháme jeden(?) muškátový oříšek. Polévka má být dost hustá a tak mléko a smetanu kombinujeme podle potřeby. Servírujeme v misce se lžící smetany (může být zakysaná) uprostřed a posypeme ještě najemno pokrájenou petrželkou.
Podáváme s bílým pečivem, nejlépe tousty. Nechte si chutnat! Zkoušela jsem různé variace, až jsem došla k téhle. Vařím ji často v restauraci na druhé straně zeměkoule a hostům moc chutná. Jinak můžete přidat 1 kyselé jablko, je to také zajímavá chuť.
Autor : hanazealand z Recepty (s drobnými úpravami)