Fazolky na smetaně na kyselo

foto V.Zatloukalová

500 g fazolek
a dále na osobu
buď 300 g slušného hovězího
nebo 1-2 vejce
2 lžíce másla
4 lžičky hladké mouky
200 g zakysané smetany
1 žloutek
šťáva z 1/2 citronu
1 lžička cukru?

 

POSTUP

Naprosto bezpodmínečně je nutné fazolky před dalším vařením blanšírovat tzn. je uvařit do poloměkka a zároveň křupava a pak co nejrychleji zchladit. V co největší nádobě plné studené vody, odborníci dokonce přidávají led! Zelené se vám odmění krásnou barvou, žluté alespoň konzistencí. Žádné vaření v omáčce, ta se musí vařit nejméně 30 minut a z fazolek by bylo bláto jako ze školní jídelny 🙂 .
Takže tady máme několik možností – 1. s hovězím masem. V tom případě získáme vývar na omáčku jaksi mimochodem. Přidáme k masu kořenovou zeleninu, cibuli, případně morkovou kost.  2. s vařenými vejci. V tom případě si k vývaru musíme pomoci jinak. 🙂 . Někdy bude vzata na milost kostka.
Omáčku začneme tím, že rozpustíme máslo a přidáme 3 lžičky hladké mouky a vymícháme světlou jíšku. Postupně zašleháme zchladlý vývar a za občasného míchání a stálého dohledu vaříme alespoň 30 minut. Pak přidáme zakysanou smetanu se žloutkem a lžičkou hladké mouky (ta zajistí, že se omáčka nesrazí). Promícháme a přidáme šťávu z půlky citronu. Někdo přidává ještě lžičku cukru. Vmícháme fazolky a už jen prohřejeme, nesmí se už vařit ! A dál si už můžeme vybrat přílohu knedlíky, brambory, těstoviny ….

Inspirace V. Zatloukalovou

 

Zelenina

Updated: 23.7.2023 — 0:09

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme