Francouzská cibulačka III

Brent Hofacker/Shutterstock.com

600 g cibule
2 lžíce oleje
1 vrchovatou lžíci másla,
2 lžičky cukru,
1 litr kuřecího nebo hovězího vývaru,
150 ml suchého bílého vína,
1 lžíci hladké mouky,
cca 1 lžičku soli,
4 krajíce světlé bagety, veky nebo 2 rohlíky
50 g nastrouhaného sýra, Gruyère nebo Comté.
Nahradit ho ale můžete ementálem.

 

 

Cibulová polévka se vaří ze 7 ingrediencí. Jejím základem je cibule, která se v hrnci jakoby zázrakem zbaví své štiplavosti. Může za to polysacharid inulin, který je hlavním zdrojem nasládlé chuti. Dlouhou tepelnou úpravou se štěpí, cibule se karamelizuje a sládne. Pokud si chcete uvařit francouzskou cibulačku, nemusíte shánět pravé cibule ze země l’Hexagone, jak se Francii, díky jejímu tvaru, říká. Skvěle si vystačíte s českou cibulí, která je kvalitní a chuťově výrazná.

POSTUP:

Cibuli oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte na půl centimetru silné plátky. Ve větším hrnci rozpusťte máslo, přidejte olej a nasypejte na něj polovinu cibule.  Cibule je ovšem potřeba hodně a to znamená, že pokud se k ní budete chovat jako k citlivé princezně, čili pokud ji budete zahřívat jen zvolna, stále hlídat, opečovávat a míchat, bude hezky dlouho trvat, než se všechna ráčí proměnit do požadovaného výrazného odstínu hnědé. Finta s velkým F (zde je to naprosto příhodné označení) spočívá v tom, že se plotýnka bez obav o osud cibule zapne na plný výkon a polovina nakrájené cibule se velmi zprudka opeče na trošce oleje nebo sádla, až jí začnou naskakovat hnědé flíčky a začne se tvářit, že se určitě v příští vteřině připálí. V takovém okamžiku máte dvě možnosti: buď prohlásit, že už je cibule opečená dost a že už ji dál míchat a hlídat nechcete, anebo použijete tajný úskok a cibuli podlijete jednou až dvěma lžícemi vody. Voda se sice během chvilky odpaří, ale než se tak stane, stihne rozpustit všechny přípečky na dně, které by se jinak skutečně připálily a zhořkly. Jedinou podmínkou je, že budete podlitou cibulí hbitě míchat. Rozpuštěné přípečky se vzápětí vsáknou do cibule, která tím získá na chuti i na barvě. Oddálí se tím okamžik připálení, takže můžete v opékání pokračovat ještě o chvíli déle. A jakmile se za minutu hrozba připalování objeví znovu, vrátíte se v myšlenkách i v činech na začátek tohoto odstavce., asi třikrát. Nakonec by měla mít rovnoměrně zlatavou barvu. Nyní je čas vložit do hrnce druhou polovinu nakrájené cibule. Míchejte a nechte ji změknout. Nakonec přidejte cukr a počkejte, až se rozpustí. Cibulový základ poprašte moukou, promíchejte, aby se spojila s kousky a rozpustila se v tuku. Do hrnce nalijte třetinu vývaru, zamíchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Přilijte zbytek vývaru, víno, podle chuti osolte, hrnec zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 20 minut. Mezitím si zapněte troubu na 200 °C, krajíčky pečiva posypejte strouhaným sýrem a naskládejte je na plech. Počkejte, než se sýr rozpustí. Polévku rozdělte do talířů a ozdobte je sýrovými topinkami. (já je raději přikusuji J.H.)

Polévky

Zdroj : www.kucharkaprodceru.cz

Updated: 22.3.2022 — 1:26

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme