1000 g vepřových žeber plochých
6 stroužků česneku na plátky
5 cm zázvoru na plátky
2 červené čili papričky nadrobno krájené
4 lžíce červeného vinného octa
2 lžíce soli
1 lžíce kuliček černého pepře
špek na potření
NA MARINÁDU
10 kuliček černého pepře
300 ml kečupu
2 červené čili papričky nadrobno krájené
3 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
4 lžíce medu
3 lžíce bílého rumu
šťáva a kůra z 1 citronu
3 lžíce worcesterské omáčky
POPIS PŘÍPRAVY :
Omytá žebra dejte do hrnce a zalijte je vodou. Přidejte česnek, zázvor, papričky, ocet a sůl. Na pánvi opražte na sucho černý pepř, pak ho v hmoždíři roztlučte a vsypte do hrnce. Žebra vařte asi hodinu, až se kost bude snadno oddělovat od masa.
Během vaření připravte marinádu. Na rozpálené pánvi opečte na sucho kuličky černého pepře a dejte do misky. Přidejte kečup, papričky,zázvor, med, rum a strouhanou citronovou kůru a promíchejte. Ochuťte worcesterskou omáčkou, solí a citronovou šťávou a zatím dejte do lednice.
Uvařená a vychladlá žebra potřete marinádou ze všech stran, dejte je do uzavíratelné mísy na celou noc do lednice. Dvě hodiny před tím, než budete grilovat, vyndejte žebra z lednice. Gril rozehřejte na na 180°C, grilovací mřížku potřete špekem a žebra na ní opečte ze všech stran – 8-10 minut. Podávajte ihned.
Autor : Z.Pohlreich