1 kg hovězí kližky
1 kg cibule
300 g uzeného bůčku
1 dobrá klobása
1 láhev dobrého červeného vína
1 šlehačka
větší brambora
chlebová kůrka
1 lžíce hladké mouky
2 mrkve
1/2 petržele
1/4 celeru
sladká i pálivá paprika
pepř, jalovac,petržel
1 lžíce rybízového kompotu
1 lžička kečupu
citronová kůra
sůl, majoránka
olej
POSTUP PŘÍPRAVY :
Bůček nakrájíme na drobné kostičkya prudce osmažíme, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na niž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa. 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky. Mezitím si připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po změknutí přidáme hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a dost nastrouhané citronové kůry. Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout do druhého dne. Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a ohřejeme.
Vypadá to jako guláš pejska a kočičky. Výsledek, náležitě rozležený, je ovšem famózní. Jako příloha stačí dobrý chléb a samozřejmě sklenka vína, nejlépe červeného. Tento guláš prý vařil Václav Havel ještě jako prezident svým hostům při oslavě kulatých narozenin.