800 g výřezu z kýty
2 cibule
2 červené cibule
čerstvě mletý pepř
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého bobkového listu
1 lžička mletého jalovce
1 lžička červené papriky
2 stroužky česneku
300 ml suchého červeného vína
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce sádla
podle potřeby na kostky krájená střídka chleba
1 lžíce rajského protlaku ?
2 – 3 lžičky zavařených brusinek
1 lžička povidel ?
POSTUP PŘÍPRAVY :
Pokud mám k dispozici srnčí (jelení nebo jinou zvěřinovou kýtu) nejdříve ji naporcuji na medailonky a z ořezu potom nakrájím kostky na guláš. Ačkoli guláš má být z plecka zbytek naší rodiny plecko špatně snáší 🙂 Ty kostky tedy osolím a opepřím čerstvě mletým pepřem. Okořením novým kořením, bobkovým listem, jalovcem – vše mám mleté. Zakápnu lžící olivového oleje a přidám 1/3 vína. Promíchám a uložím alespoň na 6 hodin do chladu, lépe 24 hodin.
Na sádle pomalu udělám obě cibule do začínajícího zlatova. Teď je možno přidat prolisovaný česnek, mletou sladkou papriku a jen krátce nechat rozvonět. Pozor na zhořknutí. Potom maso a zprudka opeču. Podliju zbývajícím červeným vínem a hovězím vývarem, v nouzi vodou nebo z kostky. Přidám na malé kostky krájenou střídku staršího chleba a 2 lžíce brusinek, někdy i povidla a rajský protlak. Táhneme v troubě asi dvě hodiny při 120°C a kontroluji měkkost masa. Pokud je zapotřebí přidám po ochutnání potřebné koření Chleba by měl být rozvařen, pokud je omáčka řídká, pomůžu si opatrně vedle udělanou jíškou. Podáváme s karlovarským knedlíkem a kopečkem brusinek.