500 g hovězího
1 morková kost
1 střední cibule
2 lžíce sádla
2 lžičky sladké červené papriky
1 lžička mletého kmínu
3 lžičky majoránky
1 lžička houbového koření
2 lžíce hladké mouky
podle chuti brambor
sůl, pepř
POPIS PŘÍPRAVY :
Pro začátek k volbě druhu masa. Měla by být samozřejmě kližka, ale já nejraději používám mou oblíbenou loupanou plec. Nejvýraznější kližky vykrájím a ponechám ve větších podélných kusech. Cimprlich lidi je potom poznají a nemusí si je brát a na mne zbyde víc. Zbytek masa nakrájím na kousky asi 1,5 cm a menší. Na tuku osmažím cibuli do zlátnoucích okrajů, přidám menší kousky masa a pokud možno zprudka nechám zasmahnout. Přidám papriku, velmi krátce nechám rozvonět a zasypu moukou. Míchám a po chvíli zaleju vřící vodou. Rozmíchám případné přismahnutiny ode dna, dodám polovinu ode všeho koření. Vhodím vykrájené kližky a morkovou kost. A teď už se jen vaří do požadované měkkosti masa ( až 2 hodiny ) . Kližky se musí prakticky rozvařit. V té chvíli by měla být vařená morková kost, vyjmeme ji, vyklepneme morek, rozmačkáme vidličkou a vrátíme do polévky, Těsně před tímto okamžikem ( dá se bohužel určit jedině odhadem a zkušeností ) přidáme na kostky krájené brambory, zbytek koření a dosolíme podle potřeby. Pozor – brambory po vypnutí dojdou a taky vytáhnou trochu soli !
Autor : Jan Hlaváček