500 g hovězího na omáčku
( nejraději mou oblíbenou loupanou plec)
2 mrkve
1 petržel
1 střední cibule
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
2 lžičky houbového koření
1/2 lžičky mletého kmínu
šťáva z 1/4 citronu
200 g hub
( nebo hrst sušených
200 ml mléka
100 ml smetany
1 lžička hladké mouky
POPIS PŘÍPRAVY :
Pokud používáme sušené houby na počátku si je namočíme do mléka. Z masa, mrkve a petržele si pomalým varem připravíme vývar. Pokud používáme čerstvé houby podusíme si je doměkka a dáme stranou. Cibuli pokrájíme rovnoměrně nadrobno a smažíme do počínajícího zlatova. Přidáme hladkou mouku a uděláme zlatou cibulovou jíšku. Zalijeme postupně vývarem a rozšleháváme do hladka. Přidáme houbové koření, kmín a alespoň 20 minut provaříme. Pokud chceme omáčku opravdu „hladkou“, beze stop cibule, já ji v mezidobí rozmixuji a pak přidám houby a ještě asi 15 minut povařím. Na závěr podle chuti přidáme citron a smetanu s rozmíchanou lžičkou hladké mouky. ( s moukou se nesrazí). Podáváme s masem a nejlépe s knedlíkem.
Houbové koření by mělo být opravdu kvalitní, mleté sušené houby.
Autor : Jan Hlaváček