700 g hovězího zadního
0,5 l červeného suchého vína (asi)
2 střední mrkve
1 střední petržel
stejně jako petržele celeru
1 větší cibule
4 stroužky česneku vcelku
3 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
1 celá skořice
1 snítka rozmarýnu
1 snítka tymiánu
1 lžíce másla
3 lžíce olivového oleje
hovězí vývar nebo voda na podlití
POSTUP PŘÍPRAVY:
Maso si nakrájíme na větší kostky a dáme do nekovové nádoby. K němu přidáme na silnější „julien“ nakrájenou mrkev, petržel a celer, na větší kousky cibuli, česnek a všechno koření a bylinky. Vše nakonec zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a necháme 12 – 24 hodin v lednici. Příští den oddělíme do tří mističek maso, šťávu i zeleninu. Maso osušíme papírovou utěrkou, aby se líp opeklo a osolíme. V čistém hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm zprudka maso dozlatova (necháme ho opéct pořádně ze všech stran a co nejmíň s ním mícháme). Pak přidáme zeleninu a necháme ji taky trošku opéct. (v téhle chvíli můžeme přidat lžičku hladké mouky a promíchat) Všechno pak zalijeme vínem z marinády, dáme pod pokličku a necháme asi 2,5 hodiny dusit, nejlépe v troubě asi 120°C. Pravidelně se chodíme dívat pod pokličku a když bude potřeba, maso trošku podlijeme. Taky sem tam promícháme. Hotovo je ve chvíli, kdy se maso krásně rozpadá a šťáva je tak akorát hustá. Může to trvat klidně až tři hodiny. (já teda ještě vyndám opatrně měkké maso, zeleninu propasíruju a maso vrátím) Na závěr přidáme lžíci másla, dosolíme a dopepříme podle chuti.
Autor : podle MycookingDiary
http://www.mycookingdiary.cz/recept/hovezi-na-vine/