Išelské koláčky

40 dkg hladké mouky
20 dkg másla
12 dkg moučkového cukru
4 žloutky
2-3 lžíce mléka
část prášku do pečiva
citronová kůra
vanilkový cukr

KRÉM
25 dkg másla
25 dkg cukru moučky
2 žloutky
0,3 litru mléka
5-6 dkg bramborové moučky
vanilkový cukr

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
čokoláda na vaření
3 dkg moučkového cukru
3 dkg kakaa
40 g  100% tuk Omega

 

POSTUP

V misce se ručním šlehačem promíchají máslo + trochu cukru + žloutky. Nesmí se ale rozšlehat, jen promíchat, aby byly malé kousky másla, aby se dobře zapracovávalo. Na vál dát sypké součásti, doprostřed do důlku dát změklou hmotu z másla a tekutých součástí, nožem promíchávat, pak z toho postupně uhníst těsto. Ale POZOR : nemačkat teplýma rukama moc dlouho, aby bylo stále tuhé. Těsto nechat odpočinout v lednici – minimálně několik hodin, vydrží i pár dnů, zabaleno do folie aby neoschlo. Vyválet na stéblo ( asi 3 mm) silný plát, vykrajovat oválky, péct v mírné troubě ( kolem 170° C). Pozor, nesmí být upečená dohněda, vypadají ještě trochu jako syrová, jen jsou vyběhlá a zespodu se pozná, že jsou upečená. Po upečení opatrně dávat na rovný tác do vychladnutí. Mohou se péct 2-3 týdny před vánocemi, pak se naplní krémem, ozdobí polevou a mandlí.

Krém

Nejdříve si uvaříme pudink, aby měl čas vychladnout. Kupovaný není to pravé, tak vaříme opravdový. Mléko, vanilkový cukr (případně cukr a ta výborná vanilková esence), žloutky, bramborovou moučku vaříme za stálého míchání. Nejlépe ve vodní lázni, aby se žloutek nevysrážel. Pak se opět za stálého (a jak chladne občasného) míchání vychladí – opět ve vodní lázni – tentokrát studené. Potom našleháme máslo a moučkový cukr ručním šlehačem. Do této máslové hmoty zašleháváme po malých částech vychladlý pudink, aby se krém nesrazil.

Čokoládová poleva

Čokoláda na vaření se rozpustí ve vodní lázni, je dobré přidat 100% tuk ( OMEGA ) , trochu moučkového cukru a trochu dobrého kakaa.

Autor : Helena Procházková

Sladké

 

 

Updated: 1.12.2020 — 1:55

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme