500 g jater , nejlépe kuřecích
1 cibule
2 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
1/2 litru vývaru- postačí z kostky
1/2 lžičky drceného kmínu
špetka pepře
sůl
POPIS PŘÍPRAVY :
Vždy jsem měl rád játra v omáčce nevysušená a neztvrdlá. Po několika neúspěšných pokusech jsem došel k tomuto postupu, který nikdy nezklame. Vařit lze z jater vepřových, telecích, krůtích ale nejzajímavějších výsledků jsem dosáhl z kuřecích. Na oleji uděláme cibulkovou zlatou jíšku.(když začne cibulka na okrajích zlátnout, přidáme mouku a pokračujeme do zezlátnutí jíšky). Mezitím ve vývaru ( postačí z kostky, nejlépe slepičí ) velice krátce povařím, až jen spařím, očištená játra, jen jak se zatáhnou. Pak je vyjmeme a vývarem zalijeme jíšku, rozšleháme, omáčku okořeníme kmínem a pepřem a necháme 20 – 25 minut vařit. Část jater umeleme, jemně posekáme nebo rozmačkáme vidličkou a přidáme do omáčky. Je-li jíška provařená přidáme na kousky pokrájený zbytek jater. Nyní jen kontrolujeme, zda jsou játra již úplně vařená a přitom neztvrdlá, pak vypneme var a na závěr podle chuti osolíme.
Varianty : kořeníme majoránkou, česnekem a špetkou muškátového květu.
[huge_it_slider id=“8″]
Autor : Jan Hlaváček