Růžičkové kapustičky podle chuti
POSTUP PŘÍPRAVY :
Tuhle úpravu miluju a zatím se jí nemůžu přejíst. Nevím, jestli ji moje podvědomí někomu nevyšouplo, anebo jsem k ní došel sám, ale raději předávám dál, ať vám slouží. Na rozdíl od metod, kdy se kapustičky vaří ve vodě, vám tahle úprava nesníží přirozenou hořkost. Na druhou stranu při ní ale zachováte maximum původního charakteru a poměrně jednoduchým fíglem zesílíte jejich chuť. Kapustičky se tu připravují rozpůlené, aby se zrychlila jejich úprava. Zároveň se tak odhalí jejich vnitřní „žebrování“, do kterého se vám po dokončení nacucne libovolná omáčka nebo zálivka. Začněte s pěknými kapustičkami, které nejsou zavadlé, nažloutlé ani potlučené. Každé růžičce dole seřízněte prťavý koštál a poté sloupněte dva až čtyři svrchní lístky. Čím pěknější kapusta, tím méně jich budete muset sundávat. V zásadě ale chcete odkrýt krásně čisté a zelené lístečky bez jakékoliv poskvrny (smítka, mušky, otlučeniny). Po dočištění je ještě pořádně umyjte.
Máte? Šikulové! Teď lehce osušit a každou růžičku rozpůlit. Všimněte si krásné kresby uvnitř — co tam podle vás je?
Teď už stačí jen kapustičky srovnat řezem nahoru a pořádně posolit (nevadí, že to lítá i bokem). Poté si vezměte pořádný rendlík nebo pánev s tlustým dnem a na středně silném plameni rozpusťte máslo (pořádná lžíce másla na deset růžiček). Jakmile je máslo rozpálené, klaďte jednotlivé kapustičky řezem dolů a nechte je na pokoji asi dvě nebo tři minuty. Měli byste získat krásnou zlatohnědou barvu. Jste s barvou spokojeni? Jestli jo, stáhněte okamžitě plamen na nejmenší možný stupeň nebo nechte na stále horké ale vypnuté plotýnce. Jednu po druhé všechny kapustičky otočte na zádíčka a přiklopte poklicí. V této fázi už se nesmějí péct a potřebují jen pomalu dojít. Nechte je být na pokoji asi pět minut a máte hotovo!
Na konci získáte:
krásnou přirozenou chuť růžičkové kapusty zvýrazněnou sladkost a pěknou umami chuť z opečení na másle jasnou zelenou barvu kapusty
nerozvařenou texturu hezky na skus.
Co dál?
Možností je nekonečné množství. Takto rozdychtěné kapustičky si totiž přímo říkají o další spojení. V místě řezu mají spoustu záhybů, které vám snadno vycucnou další chutě. Využijte to a experimentujte!
Ke kapustičkám můžete:
přidat trochu dalšího másla, soli, pepře a sníst je jen tak (mňám)
udělat výrazný vinaigrette a ještě za tepla ho přimíchat (uáá)
přidat křupavou slaninku (chřoust)
přidat výpek z masa a nebo rovnou celou pečeni (no neke)
místo tuku nebo výpeku přidat silnou omáčku z masa (ráj)
kombinovat další zeleninu (do alelujá)
Zkuste na začátek jen tak. Pak ale určitě alespoň s výpekem nebo s vinaigrette (zálivkou). Je to zabiják a nejsem si vůbec jistý, kdo na konec bude na zádíčkách.
Autor + foto : p.Cuketka