Kaštany důkladně opereme a špičku každého nařízneme ostrým nožem do kříže. Vložíme je do velkého těžkého hrnce, zalijeme až po okraj vodou. Musí být ponořené, zakryjeme pokličkou. Uvedeme vodu do varu, snížíme příkon tepla a necháme kaštany vařit asi 20 minut mírným varem. Nesléváme je, ale necháme bez topení 5 až 7 minut stát. Z hrce vytahujme děrovanou naběračkou jen tolik kaštanů, aby jsme je mohli ještě horké loupat. Oloupeme vnější i vnitřní slupku. Pokud kaštany příliš zchládnou a nedají se dobře loupat, klidně je přihřejeme. Vždy je vhodné si připravit před dobou vánočního pečení větší množství najednou, tato akce je však časově i pracovně náročná, ale vždy se vyplatí i finančně. Právě nespotřebované zbylé tepelně upravené kaštany můžeme zmrazit v mikroténových sáčcích po porcích, a tím je máme k dispozici.
Pokud si na kaštanech chceme pochutnat bez dalších složitých úprav, stačí je nařezané upéct v troubě při 200°C na plechu. Když se kuchyní line příjemná vůně, je obyčejně hotovo.
Autor: z různých pramenů