750 g mletého jehněčího
3 lžíce nadrobno krájeného koriandru
2 menší cibule velmi najemno krájené
1-2 papričky jalapeňo bez semen najemno krájené
2 lžičky hrubě strouhaného zázvoru
2 stroužky česneku nadrobno krájené
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky mletého římského kmínu
podle chuti čerstvě mletého pepře
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
POPIS PŘÍPRAVY :
V míse smíchejte mleté maso se všemi ingrediencemi, směs prsty propracujte a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici. Ugrilujte si malý kousek směsi pro kontrolu ochucení, případně dosolte. Na kebaby by se měly používat ploché grilovací jehly. Naberte hrst masa vlhkou rukou a obalte jím grilovací jehlu, mačkejte rukou maso podél jehly a vytvořte dlouhý váleček. Pokud nemáte stojánek na grilovací jehly podložte konce jehel cihlami obalenými v alobalu. Doba grilování 6 – 8 minut po každé straně do zlatohnědé barvy. Z jehel stahujte kebaby pomocí např. chleba pita, tahem nejdříve lehce k sobě, potom od sebe.
Kebab je jídlo s mnoha variacemi v různých zemích
Kofty – Blízký Východ k jehněčímu nadrobno cibuli, sekanou petrželku, mátu a mletou skořici
Kebaby kubideh – Írán polovinu jehněčího nehraďte hovězím, nadrobno cibuli a špetku jedlé sody
Kufteh – Bulharsko místo jehněčího telecí a vepřové, nadrobno cibulí, sekanou petrželku a římský kmín
Lula – Afghánské nadrobno cibuli, chili, římský kmín, kurkumu, sekaný koriandr, kopr
Mititei – Rumunsko polovinu jehněčího nahraďte hovězím, nadrobno krájenou cibuli a česnek, majoránku, kmín a mleté nové koření
Autor : Steven Reichlen