KFC – kuře plukovníka Sanderse

kfc_logo   Dietologové si nad tímto článkem patrně budou rvát vlasy, nicméně faktem zůstává, že každý z nás občas zavítá do nějakého toho fast foodu. A  skoro každého asi také napadlo, že by nebylo špatné připravit si třeba kuře á la KFC doma.
Hned na úvod je třeba podotknout, že se vám nikdy nepodaří kuře s naprosto stejným výsledkem jako v oné americké restauraci. Stejně jako se vám nikdy nepodaří upéct doma pizzu jako v italské restauraci. Pokud už seženete potřebné ingredience, asi nikdy nebudete mít doma pec na pizzu nebo tlakovou fritézu. Tajemství kuřecích specialit plukovníka Sanderse, autora takzvaného originálního receptu, je hned několik. V prvé řadě jsou to byliny, tedy směs koření potřebná pro marinování masa. Dále je to velmi jemná mouka se směsí koření, sušených vajec a mléka. V neposlední řadě je to technologický postup, tedy marinování, obalování masa a smažení. Kuře podle takzvaného originálního receptu se smaží ve speciálních uzavřených tlakových fritézách, kuře hot&spicy potom v otevřených fritézách. Zdánlivé lupínky například na oblíbených pálivých křidélcích nejsou způsobeny obalením v kukuřičných lupíncích (jak si ve spoustě receptů můžete přečíst), ale vznikají technikou  obalování. Marinovaná křidélka se obalí v mouce s kořením, poté se ve speciálním nerezovém koši ponoří do vody, protřepáním voda skape a křidélka se znovu obalí v mouce s kořením. Velikost obalovacích nádob umožňuje pohodlnou manipulaci s masem, což se rovněž s domácími podmínkami nedá srovnat. Každý si asi vybaví, jak doma připravuje řízky – v miskách má vodu a vajíčko a na talíři mouku, kterou na maso doslova sype. Takže tudy opravdu ne! Pro ty, kteří by si i po přečtení těchto řádků chtěli opravdu přípravu kuřete á la KFC doma vyzkoušet, přikládáme několik receptů. Chytré hlavy, nejen v Čechách, experimentovaly a některé své recepty přivedly k dokonalosti.

kfc_bKFC   –  řízky do sendvičů

4 plátky kuřecích prsíček
350-500 ml podmáslí
150 g  mouky
1 a 1/2 lžičky soli
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky sušeného česneku
1 lžička steakového koření
špetka strouhaného muškátového oříšku

 

POPIS PŘÍPRAVY :

Kuřecí prsa ponoříme do podmáslí, necháme uležet 2-3 hodiny a několikrát obrátíme. Smícháme mouku s ostatními přísadami a okapané  kousky masa obalíme v ochucené mouce. Smažíme na oleji, nebo ve fritovacím hrnci na 180 °C. Kuře podáváme s bramborovou kaší nebo podle vlastní fantazie. Popřípadě můžeme řízek vložit do bulky spolu s ledových salátem a majonézou.

kfc_aKFC – Porce

1 porcované chlazené kuře
(rozdělení na vrchní a spodní stehna, žebra a prsíčko, popřípadě si pouze vyberte vámi oblíbenou porci)
směs bylin a koření
mouka
2 vejce
1 dcl mléka
olej na smažení

 

POPIS PŘÍPRAVY :

Porce ponoříme do podmáslí, necháme uležet 2-3 hodiny a několikrát obrátíme. Smíchejte rozšlehaná vejce s mlékem a dejte stranou. Smíchejte mouku se směsí koření. Ponořte kuřecí kousky ve směsi mléka a vajíčka a poté obalte v mouce s kořením. Proceduru opakujte. Obalené kousky kuřete smažte na mírném ohni asi 25 minut a často obracejte, kousky by měly být zcela ponořené v oleji. Po vyjmutí nechejte odkapat a servírujte s bramborovou kaší, hranolky nebo salátem.

SMĚS BYLINA KOŘENÍ

1 polévková lžíce rozmarýnu
1 polévková lžíce oregana
1 polévková lžíce mleté šalvěje
1 čajová lžička mletého zázvoru
1 čajová lžička majoránky
1 1/2 čajová lžička tymiánu
3 polévkové lžíce hnědého cukru
3 polévkové lžíce sušené mleté petržele
1 čajová lžička pepře
1 polévková lžíce papriky
2 polévkové lžíce česnekové soli
2 polévkové lžíce cibulové soli
2 polévkové lžíce sušeného drůbežího bujónu nebo 4 kostky,
1 balíček instantní rajské polévky

Všechny ingredience smíchejte a drťte nebo namixujte na prášek. Pro obalování kuřete postačí do mouky přimíchat 30  gramů směsi koření. Pro další použití uchovejte směs ve vzduchotěsné nádobě.

kfc_cKFC –  Hot & Spicy řízky do sendvičů 

třetina šálku ostré chilli omáčky
dvě třetiny šálku vody
šálek polohrubé mouky
2 lžičky soli
4 lžičky chilli koření
1 lžička černého pepře
1 lžička cibulového prášku
půl lžičky mleté papriky
špetka sušeného česneku
4 kuřecí prsní řízky
Pokud budete řízky podávat jako sendvič
housky, majonézu, ledový salát

 

POPIS PŘÍPRAVY :

1. předehřejte olej ve fritovacím hrnci (na nejvyšší teplotu),
2. smíchejte chilli omáčku s vodou,
3. zvlášť smíchejte mouku, sůl, chilli koření, pepř, cibulový prášek, papriku,

kfc_e

Hot Wings

sušený česnek (nejlépe v mělké nádobě),
4. naklepejte kuřecí řízky, pokud možno na tvar odpovídající průřezu housky,
5. obalte každý kuřecí řízek v mouce s kořením, poté v chilli omáčce s vodou a poté opět v mouce s kořením a dejte stranou.
6. smažte řízky 8 – 12 minut až je obálka světle hnědá a křupavá, přebytečný tuk můžete odsát do ubrousku,
7. řízky lze podávat s bramborovou kaší, pečivem nebo si můžete vyrobit vlastní sendviče – na horní polovinu housku dejte majonézu, krájený ledový salát, kuřecí řízek a přiklopte spodní polovinou housky.

0zapsano

 

Autor:Internet 

 

0tlzpet

Kuřecí a nádivky

Updated: 2.3.2017 — 0:40

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme